Elise is 6 en waanzinnig stoer. Ze houdt van voetballen met de jongens. Ze zit het snelst van iedereen in de hoogste boomtop en rijdt heel vaak met haar vader op de trekker. Elise woont op een boerderij in de polder. Met alle koeien en kippen en paarden. Die ze vaak helpt verzorgen. Samen met haar broer en zus. Dus Elise is altijd druk in de weer. En dan denk je natuurlijk dat ze ’s avonds wel heerlijk  zal slapen. Nou niet dus. Elise is bang in het donker.

Als de kippen op stok gaan, wordt Elise klaar wakker

Als het donker wordt op de boerderij en de koeien, de kippen en de paarden gaan slapen, wordt Elise ineens klaar wakker. Iedere avond weer opnieuw. Dan zit ze rechtop in haar bed en gilt ze keihard om haar moeder. Ze hoort altijd wel wat. Gekraak…. gebonk…… getik……. Hoe donker het ook is, ze ziet altijd wel wat. Een schaduw op de muur, iets engs dat beweegt… een fladderende….

Alles al geprobeerd maar ze blijft bang in het donker

Samen met haar moeder heeft ze echt alles al geprobeerd. Een nachtlampje, rustgevend muziekje, de deur een stukje open, samen met haar zus slapen. Dat laatste gaat wel even goed, zeg maar tien minuten. Dan valt haar zus in slaap en zit Elise weer met de ellende. Omdat je begrijpt dat Elise echt heel bang is in het donker en niemand meer weet wat te doen, komt Elise naar mij.

Met haar vingers in haar oren in bed

Gelukkig is het overdag (en zonnig) als ze komen, dus niks aan de hand. Eerst praten we wat over de koeien en de paarden en boomklimmen. Als we elkaar wat beter kennen, tekent Elise hoe ze zich voelt als het donker is en ze in bed ligt.

Ze tekent haar slaapkamer maar daar zie je in het donker niet zo veel van natuurlijk. En haar bed waar ze dan in ligt. Wel kun je zien dat ze haar vingers in haar oren en haar ogen stijf dicht geknepen heeft. Als ze dan uitlegt hoe ze zich voelt, pakt ze de hele stapel bange “smileys”. Die heten natuurlijk wel zo maar echt lachen doen ze niet. Ze legt deze op haar tekening.

bang in het donker - Twinkels

Terug naar de allereerste keer bang in het donker

Ik vraag Elise terug te gaan in de tijd.  Naar de allereerste keer dat ze ook zo bang is. Ze staart eerst even voor zich uit en tekent dan razendsnel een heel donkere ruimte met tralies. Spontaan vertelt ze over vroeger, toen ze nog een man was en en heel goed kon paardrijden. En bomen klimmen. Heel snel was maar net niet snel genoeg voor de mannen die hem eerst in de val gelokt hebben en daarna in de kerker gooiden. Waarom ze dit deden weet ze eigenlijk niet meer maar wel dat het er heel donker was. Ook waren er heel enge geluiden en nog veel meer engs. Zo eng, dat hij er nooit meer uitgekomen is en uiteindelijk van angst dood ging.

Ze snapt het en maakt het verhaal af

Dan snapt Elise in één keer al haar angsten en ook dat het allemaal voorbij is……. Dus brengen wel al die bange smiley’s naar de tekening met de donkere tralies. Daarna tekent Elise nog hoe ze vanaf nu wil slapen en legt ze een hele stapel échte smileys op haar tekening. Sindsdien slaapt ze als de beste en kun je bijna een kanon naast haar bed afschieten. Wakker zal Elise er niet van worden!

Ben jij ook bang in het donker en kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan mijn volgende blog, dat gaat over tips voor kinderen die bang zijn in het donker. Tot de volgende keer!