Karin is 17 is een vrolijke meid die in 5 VWO zit. Ze heeft het daar goed naar haar zin en heeft veel vriendinnen en vrienden. Ze haalt ook goede cijfers. Dus eigenlijk gaat alles goed want ze heeft ook lieve ouders. Ook al vinden die het niet goed dat ze om 4 uur in de nacht thuiskomt na een feestje. En moet ze nog steeds rode kool eten van haar moeder waar ze van gruwelt. Toch heeft Karin één groot probleem; ze heeft examenvrees.

Examenvrees is lastig als je dingen af wilt maken

Ze vertelt dat ze het lastig vindt om dingen af te maken. Vooral de grotere dingen waarvoor je een diploma krijgt. Als kind durfde ze niet af te zwemmen. Ze was ziek op de dag dat ze haar schaakexamen moest doen. Bij het verkeersexamen was ze zo misselijk dat ze over moest geven. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Alles gaat eigenlijk heel de tijd goed maar als het finale moment er dan is, dan is het net of alle kracht uit haar vloeit. Omdat ze volgend jaar examen gaat doen, vreest ze grote vrezen. Examenvrees noemen ze dat ook wel.

Terug in de tijd…..

En zo gaat ze naar Willeke, de kindertherapeut die gelukkig ook met volwassenen overweg kan, want dat is ze natuurlijk al (bijna). Ze praten eerst samen over wat er allemaal met haar gebeurt als ze van die dingen moet doen die iets afsluiten. En al tekenend gaat ze terug in de tijd. Terug naar naar de eerste keer dat ze zich ook zo voelde……

Lekker warm maar een beetje krap

Voor ze het weet tekent ze zichzelf bij haar mama in de buik. Op een moment dat ze nog lekker warm bij haar in de buik is ook al is het allemaal een beetje krap daar. Ze tekent het verhaal hoe het verder gaat en dan weet ze dat ze haar eigen geboorte aan het tekenen is. Ze hoort een hoop geluiden in de buik en het is er lekker warm. Al snel wordt het steeds eerst strakker om haar heen en dan weer losser en dan weer strakker. Op een gegeven moment krijgt ze het best een beetje benauwd en hoort ze haar eigen hart heel hard kloppen. Dan ineens valt de druk weg en wordt het heel koud. Ze voelt dat ze onder haar buik vastgepakt wordt en ziet heel veel licht. Ook is mama ineens weg en gaat ze keihard brullen! Het gaat allemaal zo snel dat ze eigenlijk niet weet wat er gebeurt. Dit heet in vaktermen een keizersnede.

Leren dingen af te maken

Willeke vertelt haar dat de oorzaak van haar examenvrees heel goed hier kan liggen. Dat ze nooit goed geleerd heeft dingen af te maken omdat de dokter dat al vanaf het begin voor haar gedaan heeft. Maar dat ze dat vanaf nu wel kan leren.

Zo doen ze precies dat stukje van haar geboorte opnieuw en op eigen kracht zodat niemand die haar meer af kan nemen. Gelukkig wist Willeke daar wel een goede manier voor. En je raadt het al: Karin slaagde met vlag en wimpel voor haar VWO!