Gezonder eten, dat is waar Bram voor bij me komt. Bram kun je best wakker maken voor een lekkere warme chocomel met slagroom. Of voor een zak met chips. En voor nog veel meer. Als je hem zou vragen slootje te gaan springen bijvoorbeeld. Maar kom bij Bram niet aan met een bord zuurkool met worst of spaghetti of zelfs patat met kroketten. Dat hoeft Bram allemaal niet, hij eet het gewoon niet. Bram eet geen warm eten. Dit is voor Bram wel helder maar zijn vader en moeder zijn het hier niet mee eens. Gezonder eten, dat is wat ze willen dat Bram gaat doen. Anders wordt hij niet groot en sterk. Zeggen ze. Bram heeft nog een broertje, Klaas, en die wil nu ook niet meer eten! Dus is het een dolle boel aan tafel bij Bram thuis.

Gezonder eten, zal hem dat gaan lukken?

Omdat zijn moeder zich echt zorgen begint te maken, gaan ze samen naar Willeke, de kindertherapeute. Ze heeft Willeke van te voren al uitgelegd dat het allemaal begonnen is toen Bram 3 was (nu is hij al 8!) en hij voor het eerst vlees zou gaan eten. Met groente en het fruit ging het allemaal prima maar toen het vlees erbij kwam, raakte Bram in paniek! Daarna heeft hij eigenlijk alleen nog maar brood met hagelslag gegeten. Of soms met pindakaas. Fruit ging ook nog wel, een banaan of een appel.

Zelfs zijn moeder trekt een beetje wit weg

Eigenlijk baalt Bram stiekem wel beetje dat hij op verjaardagsfeestjes niet snapt dat iedereen dol is op pannenkoeken en patat. Daarom is hij best een beetje nieuwsgierig naar wat hij bij Willeke gaat doen. Gelukkig heeft Willeke geen borden met zuurkool met worst en zo dus dat valt al meteen weer mee. Eigenlijk kookt ze zelf ook niet zo veel, zegt ze. Nou dat vindt Bram wel grappig want hij ziet zijn moeder een beetje wit wegtrekken bij die woorden. Na een poosje gaat zijn moeder boodschappen halen bij de winkel verderop (ze wil die avond alweer zuurkool eten) en blijven ze samen in de praktijk.

gezonder eten - Twinkels

Want zo heet dat. Het staat er vol met spannende dingen zoals een bokspaal, poppenhuis (die is voor de meisjes), klei en nog veel meer. Bram houdt wel van kleien. Willeke vraagt of hij wil kleien hoe het in zijn buik voelt als hij moet eten en hij dat niet wil. En dan kleit hij een poppetje met een héle dikke buik. Zo dik als je nog nooit in het echt gezien hebt. En hij zegt dat die buik héééééél veel pijn heeft. Zo veel pijn, dat je ervan flauwvalt. En dan weet je niks meer. Nou je begrijpt wel dat hij DAT niet wil!

Pijn in zijn buik van het hertje?

Ja dat snap ik. Maar wat ik niet snap? Bram heeft helemaal niet zo’n dikke buik! Die is zo slank als een ranke den. “Nou”, zegt Bram, “ik snap dat wel hoor. Vroeger, toen ik nog jager was en in de bossen woonde, had ik wel zo’n dikke buik. En dat kwam doordat ik op een hete zomerdag heel erge honger had en geen dier gevangen had maar nog wel een hertje onder een bedje van bladeren had liggen. Want koelkasten had je toen natuurlijk nog niet. Eigenlijk stonk dat hertje wel een beetje raar maar hij had zo erge honger, dat hij het vlees toch gegeten had. Ook al smaakte het ook een beetje raar. Toen werd hij zó vreselijk ziek en kreeg hij zó vreselijk pijn in zijn buik, dat hij in zijn jagershut te kronkelen lag van de pijn in zijn buik. En daarna niets meer weet. Behalve dan van de vreselijke pijn in zijn buik. “Snap je het nu dan?” vraagt hij. Ja ik snap het.

We maken het verhaal af

Bram is nog steeds bang dat hij vreselijke pijn in zijn buik krijgt als hij vlees eet en of je dat dan ook nog overleeft? Samen maken we het verhaal af. We halen de buikpijn helemaal weg bij Bram en geven hem terug aan de jager van toen. En zeggen dat we hopen dat hij er ook niks meer van voelt. En dan gaat Bram naar huis en het eerste dat hij aan zijn moeder vraagt als ze hem op komt halen? “Wat eten we eigenlijk vanavond?” Als zijn moeder het niet ziet, knipoogt hij naar mij.

Deel dit artikel met je netwerk wanneer je denkt dat het waardevol voor ze kan zijn. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.