Ontspannen bevallen met hypnose

De bevalling van je kindje is voor zowel jou als moeder als voor je kindje (en natuurlijk vergeten we papa niet) een bijzondere ervaring die je op een prettige manier wilt beleven en waar je met een goed gevoel op terug wilt kijken. Zwangerschapsbegeleiding met hypnose helpt je om je bevalling rustig en vol vertrouwen in te gaan.

Het helpt je goed te ontspannen zodat je bevalling soepel en prettig kan verlopen. Met hypnobirthing kun je de weeën beter ontvangen, de ontsluitingsfase verloopt sneller en de pijnbeleving is minder intens.

Met behulp van ontspannende visualisaties bereid je je voor op je bevalling. De visualisaties helpen je op een simpele en doeltreffende manier goed en diep te ontspannen.

Goed ontspannen is immers vaak goed bevallen.

De visualisaties komen uit de hypnobirthing. Hypnose is simpelweg een diepe en prettige ontspanning waarbij je in jezelf gekeerd bent. Je bewuste denken gaat wat naar de achtergrond en je kunt je volledig richten op jouw binnenwereld; op je lichaam en je kindje. En dat is precies wat je nodig hebt voor een prettige bevalling.

 

Je ziet op tegen de bevalling omdat…

Je wilt…

je geen idee hebt wat jou en je kindje te wachten staat

dat het welbevinden van jou en je kindje tijdens de bevalling optimaal is

je eerdere bevalling zo stressvol was, dat je nu strak staat van de spanning

de stress en angst rondom je eerdere bevalling loslaten

je bang bent voor de pijn

de bevallingspijn goed kunnen dragen en sneller herstellen na je bevalling

De invloed van hypnose op de bevalling

De crux tijdens het bevallen is dat je  goed kunt ontspannen. Dat klinkt heel simpel en met een goede voorbereiding is het dat ook. 

Het is belangrijk dat jullie de omstandigheden zo inrichten, dat veiligheid, rust, vertrouwen en ontspanning optimaal kunnen ontstaan. Hierdoor is je lichaam in staat die hormonen aan te maken die nodig zijn voor de bevalling zoals oxytocine en endorfine. 
Oxytocine zorgt voor het op gang brengen van de bevalling en weeën. Het geeft krachtigere weeën die beter hun werk kunnen doen.
Endorfine wordt aangemaakt als er pijn ervaren wordt. Het dempt de pijn en geeft een roesgevoel. Je raakt meer in jezelf gekeerd, de buitenwereld wordt minder belangrijk en de pijnbeleving neemt af. Daarom werkt het inzetten van hypnose tijdens de bevalling zo goed. In hypnose ben je op jezelf gericht, je ervaart een roesgevoel, je bent ontspannen en je maakt endorfines aan. Je hartslag is regelmatig en krachtig, je ademhaling is rustig en je spieren zijn ontspannen. Voorwaarden die nodig zijn voor een goede bevalling. 

Door regelmatig te oefenen met de visualisaties merk je dat je steeds makkelijker, sneller en dieper kunt ontspannen. Hierdoor wordt het vrijkomen van endorfine en oxytocine gestimuleerd, de ontsluiting zal vlotter verlopen, de pijndrempel wordt hoger en je kunt je krachten sparen voor de uitdrijving. 

Hoe zijn de sessies opgebouwd?

Bij de eerste afspraak vraag ik je van alles over deze zwangerschap en eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. Ook bespreken we hoe je tegen de bevalling aankijkt; zie je er tegen op of juist niet. Daarna maak je kennis met de ontspannings visualisaties. Het is belangrijk dat je hier dagelijks mee oefent. Hoe vaker je ernaar luistert, des te sneller en dieper helpen ze je te ontspannen.

De sessies erna gaan we verder met de visualisaties die gericht zijn op verdieping van de ontspanning. Ook werken we met ademhalingstechnieken en oefeningen die je ondersteunen tijdens de bevalling.

Vanaf ongeveer 22 weken zwangerschap kun je met de hypnobirthing starten. Als je last hebt van zwangerschapsklachten zoals slaapstoornissen, misselijkheid of pijn, kan het zinvol zijn om eerder te beginnen omdat de ontspanning hier een goede invloed op heeft. Dit geldt ook als je erg tegen de bevalling opziet. Wanneer je een eerdere bevalling als traumatisch ervaren hebt, behandelen we het trauma zodat het je nieuwe bevalling niet in de weg staat. Want angst leidt tot stress en stress leidt tot een moeizamere bevalling.