kindertherapie - Twinkels

Een goede reden voor zijn of haar gedrag

Ik ga ervan uit dat ieder kind dat bij me in therapie komt iets wil vertellen met zijn of haar gedrag. Wanneer een kind ergens mee zit, uit dit zich vaak in lichamelijke klachten of in gedrag dat als storend of een probleem ervaren kan worden. Hij of zij vertoont het gedrag niet omdat het dit zo leuk vindt, maar omdat het zich ergens tegen wil beschermen. Bijvoorbeeld tegen een gevoel dat niet fijn is of een situatie die moeilijk is.

Samen gaan we op zoek naar het verhaal dat achter het gevoel of gedrag zit. We onderzoeken de oorzaak van de klacht en ontdekken wat het kind eigenlijk wil zeggen. Dan bedenken we wat het kind nodig heeft en welke kwaliteiten het in kan zetten om het probleem op te lossen. Zodat er rust kan komen en het beter gaat met het kind.

Soms weet je gewoonweg niet waarom je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Vaak ligt de oorzaak ergens in het verleden. Je kind kan iets meegemaakt hebben dat op dat moment te eng was. Dan kan het zijn dat je kind als het ware uit de situatie gevlucht is. Het is dan in de ‘overleving’ geschoten. Dit is iets dat we allemaal doen wanneer een situatie te veel voor ons is. En wanneer je uit een situatie gevlucht bent, kan het zijn dat je je niet realiseert dat de situaltie inmiddels voorbij is. Je blijft overleven want dit was op dat moment de beste oplossing.

Ooit was het een logische oplossing

Als je het kind helpt herinneren waar het probleem ooit ontstaan is, begrijpt het dat het logisch is dat het iets is gaan doen dat toen beter paste. Ook is het logisch voor je kind dat wanneer het nog niet af was, het nog steeds dezelfde strategie toepast. Binnen de veiligheid van de kindertherapie kan ik het kind helpen de situatie af te ronden. Dan kan het deze achter zich laten. Vervolgens verandert het kind van binnenuit, wordt sterker. Het kan dan zijn/haar energie in andere dingen gaan stoppen. Zo komt het weer in zijn of haar kracht en kan het kind weer trots op zichzelf zijn.

Hoe gaan we te werk

Wanneer je kind voor de eerste keer bij me komt, maak ik natuurlijk graag eerst kennis met jullie kind. We bespreken zijn/haar verwachtingen en onderzoeken samen met welke hulpvraag je kind zelf komt. Soms vindt een kind het prettig als tijdens de eerste sessie een ouder aanwezig is. Bij de vervolg sessies vinden ze het vaak prettiger om er geen ouder bij te hebben.

Kinderen vinden het vaak lastig om over bepaalde dingen te praten maar kunnen ze wel heel goed op hun eigen creatieve manier weergeven, bijvoorbeeld door ze te tekenen. Jullie kind en ik zullen gaan werken met tekeningen, klei, poppen, verhalen, het naspelen van situaties, (kracht)dieren of iets anders dat bij jullie kind past. Dit helpt ons een ingang te vinden naar de ervaringen die te maken hebben met de klacht waarvoor je kind komt. In alle veiligheid gaan we dan samen door de situatie heen en ronden hem af. Je kind krijgt alle ruimte zijn/haar gevoel te uiten, los te laten en nieuw gedrag te oefenen.

Kindertherapie

Helpt je kind zijn/haar kwaliteiten te (her)ontdekken om oude ervaringen af te ronden en met lastige situaties om te gaan. Zodat het blij en vol zelfvertrouwen verder op kan groeien.

Welkom voor de kinderen