kindertherapie - Twinkels

Je wilt het beste voor jullie kind

Je wilt dat jullie kind blij is. Dat je hem of haar gelukkig op ziet groeien. Hij of zij stralend de school uit komt rennen. Veel vriendjes heeft. Ontspannen door het leven gaat en zich ontwikkelt zoals bij hem of haar past. Ook een goed gevoel over zichzelf heeft. Maar soms is er iets waardoor dat op dat moment niet lukt. Jullie kind is angstig. Maakt veel ruzie. Vindt het moeilijk met jullie scheiding om te gaan. Durft dingen niet. Slaapt niet lekker of heeft enge dromen. Kan zich op school niet goed concentreren. Is vaak boos of opstandig. Jullie dochter of zoon is ziek, verdrietig, moe of afwezig…. Als ouders maak je je zorgen….. Soms is je kind ongelukkig en wil je het dolgraag helpen maar weet je even niet meer hoe. Dan kan kindertherapie hulp bieden.

Kindertherapie

Soms kan het fijn zijn een beetje hulp van buiten te krijgen. Dan gaan we samen op zoek naar het onderliggende probleem. En naar de kwaliteiten van je kind om dit probleem op zijn of haar manier op te lossen. Zodat het weer blij en met zelfvertrouwen verder op kan groeien.

Je kind heeft een goede reden voor zijn of haar gedrag

Wanneer kinderen ergens mee zitten, uit dit zich vaak in lichamelijke klachten of in gedrag dat als storend of een probleem ervaren kan worden. Dit gedrag heeft voor het kind een functie. Hij of zij vertoont het niet omdat het het zo leuk vindt, maar omdat het zich ergens tegen wil beschermen. Bijvoorbeeld tegen een gevoel dat niet fijn is of een situatie die moeilijk is. Ik ga ervan uit dat ieder kind dat bij me in kindertherapie komt een goede reden heeft voor zijn of haar gedrag. Samen gaan we op zoek naar deze reden. We onderzoeken de oorzaak van het probleem en ontdekken wat je kind eigenlijk wil zeggen en nodig heeft.

Soms weet je gewoonweg niet waarom je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Vaak ligt de oorzaak ergens in het verleden. Je kind kan iets meegemaakt hebben dat op dat moment te eng was. Dan kan het zijn dat je kind als het ware uit de situatie gevlucht is. Het is dan in de “overleving” geschoten. Dit is iets dat we allemaal doen wanneer een situatie te veel voor ons is. En wanneer je uit een situatie gevlucht bent, kan het zijn dat je je niet realiseert dat de situaltie inmiddels voorbij is. Je blijft overleven want dit was op dat moment de beste oplossing!

Logisch….

Als je het kind helpt herinneren waar het probleem ooit ontstaan is, begrijpt het dat het logisch is dat het iets is gaan doen dat toen beter paste. Ook is het logisch voor je kind dat wanneer het nog niet af was, het nog steeds dezelfde strategie toepast. Binnen de veiligheid van de kindertherapie kan ik jullie kind helpen de situatie af te ronden. Dan kan je kind deze achter zich laten. Vervolgens verandert je kind van binnenuit, wordt sterker. Het kan dan zijn/haar levensenergie in andere dingen gaan stoppen. Zo komt jullie kind weer in zijn of haar kracht.

Hoe gaan we te werk

Wanneer je kind voor de eerste keer bij me komt maak ik natuurlijk graag eerst kennis met jullie kind, bespreken we zijn/haar verwachtingen en onderzoeken we samen met welke hulpvraag je kind zelf komt. Soms vindt een kind het prettig als tijdens de eerste sessie een ouder aanwezig is. Bij de vervolg sessies vinden ze het vaak prettiger om er geen ouder bij te hebben.

Kinderen vinden het vaak lastig om over bepaalde dingen te praten maar kunnen ze wel heel goed op hun eigen creatieve manier weergeven, bijvoorbeeld door ze te te tekenen. Jullie kind en ik zullen gaan werken met tekeningen, klei, poppen, dieren of iets anders dat bij jullie kind past. Dit helpt ons een ingang te vinden naar de ervaringen die te maken hebben met de klacht waarvoor je kind komt. In alle veiligheid gaan we dan samen door de situatie heen en ronden hem af. Je kind krijgt alle ruimte zijn/haar gevoel te uiten, los te laten en nieuw gedrag te oefenen.

 

Spreekt wat je op mijn site gelezen hebt jullie aan? Dan wil ik graag jullie “beetje hulp van buitenaf” zijn zodat je kind net dat zetje krijgt dat het nodig heeft om weer te twinkelen van levensvreugde.

Kindertolk; een andere kijk op het gedrag van je kind

Misschien zoek jij hulp voor je kind maar wil je niet dat je kind in therapie komt? Dan is de kindertolk methode een oplossing! Klik op de link: “kindertolk” voor meer informatie over deze methode.

Welkom voor de kinderen