Op een mistige dag komt Trees naar mijn gezellige praktijk in Schoonhoven, waar de kaarsjes branden. Het is niet alleen buiten mistig, maar ook in het hoofd van Trees.  Trees was door de telefoon kort maar krachtig: “Help mij met mijn puber!”

Raad voor haar puber

Trees zoekt raad voor haar zoon van 15 met wie ze zich even geen raad meer weet. Ze vertelt dat haar zoon ieder weekend wil gaan stappen met zijn vrienden. Dat vindt ze prima zo lang hij maar om 3 uur thuis is. En niet van die enge pillen pillen slikt waar je zo veel energie van krijgt. Trees zit met haar handen in het haar.  Om te beginnen slaapt ze natuurlijk de hele nacht niet totdat ze de deur hoort dichtklappen en ze weet dat hij thuis is.
Gelukkig heeft ze vriendinnen bij wie dit ook speelt, dus daar komt ze wel uit.

Bespreken met haar zoon

Wel vraagt ze zich af hoe en of ze het allemaal kan bespreken met haar zoon. Dat heeft ze natuurlijk al geprobeerd. Maar als ze er met hem over begint, krijgt ze alleen maar als antwoord: “Mam, ik ben 15 en kan heus wel voor mijzelf zorgen hoor”. En juist daar maakt Trees zich zorgen over en daarom zit ze bij mij. Want aan haar man heeft ze op dit gebied niet zo veel. Hij zegt alleen maar: “ Meid, maak je niet druk, het komt wel goed met die jongen”.

Een puber wil uitproberen

Ik leg Trees uit dat pubers van alles uit willen proberen. Zo kunnen ze dat wat ze tot nu toe geleerd hebben herbezien. Wat niet bij ze past gooien ze uit hun leven en dat wat wel bij ze past houden ze erin. Zo vormen ze hun eigen persoonlijkheid. En als ouder denk je in die periode misschien dat je hele opvoeding voor niks is geweest. Dat lijkt in die periode ook wel zo, maar ergens ligt de opvoeding nog wel in je kind  opgeslagen. En die komt wel weer een keer boven water. Trees (en zijn vader natuurlijk ook!) heeft als ouder de taak heeft hem te laten weten wat de consequenties kunnen zijn als hij pillen slikt. Namelijk dat zijn hersenstructuur blijvend kan veranderen. Dat zij als ouders willen dat het veilig blijft en ze daarom niet willen dat hij aan de pillen gaat. Hij mag best dingen uitproberen maar niet de dingen die blijvende schade op kunnen leveren.

Informeer je puber

Ik vertel haar dat het belangrijk is hem de kennis te geven omdat pubers open staan voor gezond verstand. Ook al zal hij het niet met zijn ouders eens zijn, zijn oren doen het toch wel. Zo zullen hun woorden altijd in zijn achterhoofd meeklinken als hij de beslissing maakt bijvoorbeeld wel of geen pil te nemen. En mocht het toch een keertje “fout” gaan, is het belangrijk dat hij bij hun durft aan te kloppen zonder dat ze boos worden, om te voorkomen dat hij geheimen voor hun krijgt.

De mist trekt op

Als ik Trees vraag of ze hier iets mee kan, lacht ze en zegt ze dat de mist aardig opgetrokken is, niet alleen in haar hoofd, maar ook buiten schijnt ineens volop de zon!