Marieke is 10 en meestal heel erg vrolijk. Maar de laatste weken is ze een beetje bleek en heeft ze wallen onder haar ogen. Ze slaapt slecht. Overdag is ze best stoer en durft ze van alles. Als ze eenmaal haar avondeten op heeft, wordt ze steeds stiller en stiller. Dat komt doordat ze het niet meer zo leuk vindt om naar bed te gaan. Ze kan er alleen maar slecht slapen.

Slecht slapen door de spoken onder haar bed

Als ze eenmaal ligt en het licht gaat uit, hoort ze allemaal geluiden onder haar bed vandaan komen. Die geluiden komen van spoken! Natuurlijk duikt ze diep onder de dekens en stopt ze haar hoofd onder haar kussen maar toch blijft ze ze horen.  Zo ligt ze maar wakker en wakker en duurt het heel lang voor ze toch uitgeput in slaap valt.

Allemaal goede raad

Natuurlijk heeft ze er met haar mama en met haar vriendinnen over gepraat. Allemaal komen ze met goede raad. De een zegt dat ze niet bang hoeft te zijn omdat spoken niet bestaan. De ander zegt dat ze gewoon aan wat leuks moet denken of een liedje moet zingen. Dan valt ze vast in slaap. Iemand anders zegt weer dat ze achteruit moet tellen van 14756 tot 0. Nou je snapt wel dat Marieke alle goede raad al geprobeerd heeft, maar ondertussen helpt niets echt en ligt ze nog steeds iedere avond te woelen in haar bed.

Leuker dan school?

Dan komt haar mama met het idee om naar Willeke te gaan met wie ze kan praten, tekenen, kleien of wat anders. Dat zegt Willeke, die ze op het filmpje op de website gezien heeft. Dus gaan ze samen op stap. Of eigenlijk met de auto want ze woont best ver. Ze krijgt er zelfs vrij voor van school! Maar eerst wil ze even afwachten of ze dat leuk vindt of dat ze toch liever naar school gaat.

Bij Willeke ziet ze zo veel dat ze haast vergeet haar jas op te hangen. Er is van alles; kleurtjes, boeken, een hele familie, allerlei dieren en nog veel meer. Ook een grote zitzak waarop ze mag zitten. Daarna gaat ze vertellen en haar mama blijft er gewoon gezellig bij de eerste keer. Zodat ook zij wat kan zeggen als ze zelf dingen even vergeet. Opgelucht gaat ze weer naar huis. Het was best fijn even over de spoken te kunnen praten zonder dat Willeke zei dat ze niet bestaan! En o ja, ze vindt het ook leuker dan school.

slecht slapen - Twinkels

Praten met de spoken?

De keer erna durft ze best zonder haar moeder want ze is al een beetje gewend. En dan gaat ze de spoken tekenen die onder haar bed zijn. Dat is best spannend maar gelukkig is Willeke erbij dus er kan haar niets gebeuren. Dan vraagt Willeke of ze met de spoken wil praten! Nou dat heeft ze natuurlijk nog nooit gedaan want iedereen zegt altijd dat ze niet bestaan! Eigenlijk vindt ze dat ook een beetje te eng. Dus vraagt ze of Krokie de krokodil (dat is een hele grote knuffelkrokodil die nergens bang van is), dat voor haar wil doen. Dus ze neemt Krokie in haar armen en die begint spontaan vragen te stellen aan de spoken. Dappere Krokie. Het is gek maar de spoken geven gewoon antwoord!

Dat ze het helemaal niet willen dat Marieke bang van ze is. Ze willen juist dat ze goed slaapt. En ze vertellen Marieke ook hoe ze onder haar bed terecht gekomen zijn maar dat hebben ze alleen aan Marieke verteld en is verder geheim. En als Marieke dat wil, dan gaan ze weg en komen ze nooit meer terug.

Wat doet Krokie onder haar bed?

Helemaal opgelucht en blij neemt Marieke afscheid van de spoken en vanaf nu gaat ze weer heerlijk slapen. Het enige een beetje jammere is dat ze nu geen extra vrij meer krijgt van school. Maar dat heeft ze er wel voor over. Zal ik je eens wat verklappen? Marieke heeft lekker een Krokie voor onder haar bed gekregen zodat die de wacht voor haar kan houden voor je weet maar nooit…….