Vorige keer schreef ik over Bram, die bij me kwam omdat hij slecht at. Wil je het nalezen? Klik dan op de link: Bram wil niet warm eten! Soms eet je kind je kind niet goed en zit je met je handen in het haar. Hieronder lees je tips gezond eten voor als je kind slecht eet. Ze kunnen jou en je kind helpen het eten weer ontspannen en leuk te maken. Zodat je kind ook nog de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft!

Tips gezond eten

Kinderen eten graag tussendoortjes

in plaats van 3 maaltijden per dag. Van nature “grazen” kinderen graag de hele dag en dit is in contrast met de drie maaltijden die passen bij het werkende bestaan van volwassenen. Geef je kind regelmatig lekkere kleine gezonde dingen, dan krijgt het vanzelf genoeg voedingsstoffen binnen. Kinderen vinden rauwe groente vaak lekker en die is ook nog eens super gezond. Dus geeft tijdens het koken stukjes peen, paprika, komkommer en de vitamines zijn weer binnen!

Vraag je kind om hulp.

Laat je kind bij de groenteboer helpen het fruit en de groente uit te kiezen. Koop niet iets waarvan je niet wilt dat je kind het eet. Kinderen vinden het leuk te helpen met bedenken en bereiden van de maaltijd. Laat je kind het toetje kiezen, helpen met wassen van de groente, roeren in de pan. Als ze meegeholpen hebben, willen ze het vaak ook eerder opeten!

Wil je kind wel van jouw bord eten maar niet van zijn/haar eigen bord?

En vind je dat irritant? Dit kan wel eens met een natuurlijk instinct voor zelfbehoud te maken hebben. In het wild is het heel natuurlijk dat nakomelingen alleen eten eten dat hun ervaren ouders eten omdat de kans dat ze  dan giftig voedsel binnen krijgen kleiner is en de kans op overleven daardoor groter. Als je kind ouder wordt, gebruikt het eten als een manier om zich aan je te hechten ; ik wil dat je me voert, ik wil wat tijd met je. Je kind voelt haarfijn aan hoe bezorgd je bent als het niet goed eet en maakt daar gebruik van door het “spel te spelen” niet te willen eten of heel langzaam te eten zodat het je aandacht krijgt.

Wees geduldig met nieuwe dingen.

Jonge kinderen willen vaak nieuwe voeding aanraken, eraan ruiken, in hun mond stoppen en halen het er dan weer uit. Soms moet je je kind iest nieuws verschillende keren aanbieden voor het er de eerste hap van neemt. Moedig je kind aan door over de kleur van het eten te praten, de vorm, de geur en hoe het aanvoelt, niet of het goed smaakt. Serveer nieuwe dingen met het favoriete eten van je kind.

Iedereen heeft de goede plek aan tafel!

Het is belangrijk dat iedereen een goede plek is zodat er zo veel mogelijk rust is aan tafel. Ga als ouders naast elkaar zitten en niet tegenover elkaar. Dan voel je verbondenheid en steun bij elkaar en je kinderen voelen dit aan waardoor er rust komt. Het is duidelijk dat de ouders de ouders zijn en de kinderen kunnen dan kind zijn en hoeven geen verantwoordelijkheid te dragen en gaan niet samen spannen. Zet geen klein kind aan het hoofd van de tafel, dat is geen goed plek voor je kleintje. Zo wordt de maaltijd een moment van gezeligheid!

Weet jij een tip die andere ouders en hun kind kunnen helpen? Deel hem in het commentaarveld hieronder en maak ze blij!

Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.