Een tijdje gelede schreef ik over Ezra die last had van wagenziekte. Weet je het nog? Als je het een beetje kwijt bent kun je hier nalezen hoe het met met haar ging toen ze voor het eerst bij me kwam. En hier hoe het was toen ze voor het laatst bij me kwam. Vandaag geef ik je tips tegen wagenziekte die de ellende kunnen verzachten.

Je hoofd is in de war

Wagenziekte kan veroorzaakt worden doordat er een verschil is tussen wat je ziet (de binnenkant van de auto waardoor je hersenen denken dat je stilstaat) en wat je voelt (het bewegen van de auto waardoor je hersenen denken dat je (vooruit) beweegt.

De tips tegen wagenziekte

Misschien ken jij ook een kind dat last heeft van wagenziekte en wil je de ellende voor het kind en misschien ook voor jezelf verlichten? Lees dan de tien tips tegen wagenziekte die kunnen helpen ieder autoritje weer tot een feest te maken.

Laat het kind op het midden van de achterbank zitten

in plaats van aan een van de zijkanten. Zo kan hij of zij meekijken door de voorruit. Laat het kind naar de horizon kijken, die beweegt niet en dat helpt.  Als het kind in een autostoeltje zit, plaats dit dan in het midden van de achterbank. Laat het kind niet te veel van links naar rechts kijken. Je hoofd tegen het raam of de hoofdsteun houden kan helpen.

Voorkom een lege maag

want een lege maag kan autoziekte verergeren.  Geef het kind een uur voor vertrek zo min mogelijk eten en drinken, dan blijft het beter binnen! Kauwgom kauwen en gember eten kunnen ook helpen.

Geef het kind een slab of theedoek om

en neem een emmer mee die in de buurt van het kind staat, dat is makkelijker mikken met spugen dan een zakje.

Koop voor je kind een speelgoed autostuur

waarmee hij of zij kan ‘meerijden’. Dan kunnen de hersenen/evenwichtsorganen zich beter aanpassen aan de bewegingen van de auto en anders is het spelen een goede afleiding.

tips tegen wagenziekte - Twinkels

Let op je manier van rijden

Zorg dat je rustig optrekt, remt en door de bochten gaat. Rem al ver van te voren en trek heel langzaam op.

Open een raam

Zorg dat het fris is in de auto, dus airco aan of raampje open. Als je geen raam open kunt doen, helpt het om tegen de onderkant van het raam te leunen en de frisse lucht die door de kieren komt op te snuiven. Zorg ook dat hij fris ruikt, de auto vaak stofzuigen helpt ook wel een beetje tegen een muffe lucht. Vermeid een rook- of parfum-, luchtverfrissers-, voedsellucht. raam open

Laat het kind de ogen sluiten,

de handen voor de ogen doen of slapen als het dat kan. Dan zie je niets en haal je de oorzaak van wagenziekte weg. Geef het kind geen boekjes op schoot. Muziek luisteren met oordopjes in kan wel helpen.

Neem pauzes

Ga naar buiten om een stukje te wandelen en laat het kind een paar keer diep door de mond inademen, helemaal naar de maag toe. Dit helpt ontspannen en is helemaal belangrijk bij lange of bochtige auto ritten.

Haal ook in de auto diep en regelmatig adem

Waarschijnlijk berust dit op een reflexmechanisme dat voorkomt dat braken en ademhalen tegelijk plaatsvinden.