Suzan is 8 en heeft smetvrees. Dit betekent dat ze overal is vies van is. Dat is erg lastig want het liefst wil Suzan helemaal niets aanraken. Geen deurkrukken, geen fietsbellen, geen lantarenpalen, pennen of telefoon. Ook is eten lastig als je smetvrees hebt want ze is bang dat er zand in zit. Of dat iemand het aangeraakt heeft met zijn handen. En al het andere dat met eten kan gebeuren als je er even niet op let.

Moe en een beetje bleek

Als er een vlekje in haar kleren zit, wil ze natuurlijk meteen schone aan. Je begrijpt wel dat Suzan de hele dag aan het opletten is.  En dat ze inmiddels doodmoe is. Zo ziet ze er ook wel uit als ze bij mij in de praktijk komt. Ze heeft wallen onder haar ogen en is een beetje bleek.

Op het randje van de zitzak

Suzan zit op het randje van de grote zitzak. Voor zover dat natuurlijk gaat met een zitzak. Ze wil niks drinken. Ook al is het bijna 28 graden en transpireren zelfs de mussen op het dak. Ze vertelt dat ze eigenlijk niet eens meer weet of ze zich ooit niet zo vies ergens van heeft gevoeld. Zo lang heeft ze de smetvrees al. En dat ze ook niet zou weten hoe het is om niet ergens vies van te zijn. Ze kent ook niemand die het heeft. Behalve oma vroeger, maar die is dood. Al 2 jaar.

Had haar oma ook smetvrees?

Oma was wel overal vies van, maar ook heel lief. Suzan wilde vroeger, toen oma nog goed kon lopen, fietsen en grapjes maken, graag bij haar logeren. Net zoals de andere kinderen in haar klas bij hun oma logeren. Pannenkoeken eten en chips. Heel laat naar bed mogen omdat ze nog lang film willen kijken. Maar dat ging niet bij de oma van Suzan. Wel ging Suzan soms met oma in het pannenkoekenhuis eten. Oma zat dan ook al op het randje van haar stoel. Ze nam dan geen pannenkoek, alleen een glaasje water dat ze stiekem bij de planten gooide. Dat had Suzan zelf gezien.
Je begrijpt wel dat Suzan niets ziet in kleien of verven. Wel wil ze aan de slag gaan met de maskers die ik net helemaal schoon en nieuw binnen heb gekregen. Als eerste zet ze het masker van de schone prinses op. Die hoeft nooit iets te doen als ze dat niet wil. Daar is ze uiteindelijk prinses voor! Suzan wou maar dat zij ook een prinses was.
smetvrees - Twinkels

Haar wijze oma die in het hemelse koninkrijk leeft

Dan zet ze het masker van de wijze oma op. En heeft ze ineens een heel krakend oude stem als ze gaat praten. Oma zegt dat ze zelf vroeger ook niets aan wilde raken. In het pannenkoekenhuis haar water bij de plantjes gooide. Maar dat ze nu in het hemelse koninkrijk leeft. Hier met heel veel plezier chocoladetaartjes eet, ze zelfs bakt en nog veel meer! Dat kan ze nu allemaal doen.  Toen ze in het hemelse koninkrijk kwam, heeft ze namelijk al haar angst voor viezigheid in een ballon geblazen. Zo blies ze alle angst helemaal uit haar lichaam. En daarna heeft ze die ballon vrolijk met een naald kapot geknald. En dat dat Suzan vast ook zou helpen!

Met een knal de kosmos in

Zo gezegd zo gedaan. Suzan heeft de allermooiste rode ballon opgeblazen die we konden vinden. Daarin heeft ze alle angsten gestopt en die met een grote knal de kosmos in geschoten. Toen was Suzan al een stuk blijer. En nadat ze ook nog het moddervarken masker opgezet had, is ze nog één keertje terug gekomen om……. te kleien natuurlijk! Deel dit verhaaltje met je netwerk als je denkt dat het een kind kan helpen. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.